SVENSKA
ENGLISH
FRANÇAIS
ITALIANO
AMULET / A Musical Ethnicality
THE BAND
PETRI IKKELÄ accordina, accordions, bandoneon and concertina
MARKO TIMONEN drums and percussions
KIMMO LEPPÄLÄ clarinets and saxophones
ILMARI RÄIKKÖNEN piano
EERIK SIIKASAARI double bass and el-bass
PETER ENGBERG guitars
TEPPO ALI-MATTILA violin
JORMA UOTINEN recitation no. 8
Arranged and conducted by PETRI IKKELÄ
Producer PETRI IKKELÄ

Recorded: MIMIXSTUDIO, JANI LIPPONEN
Paitsi no. 9 ROLAND SCANDINAVIA STUDIO, VEIJO LAINE
Mixed by: PETER ENGBERG, JANI LIPPONEN, PETRI IKKELÄ
Mastered by: ERKKI MARJASVAARA
www.mimixstudio.com
Booklet design: MIKKO KARPPANEN
Photos: MIKKO KARPPANEN, (Petri Ikkelä)
THE FINNISH ACCORDION INSTITUTE FAICD-21
www.harmonikkainstituutti.net

AMULETTI / A Musical Ethnicality and I
"Jos ajatellaan, että kaikki, minkä olen oppinut ja kokenut, on kultahippuina virrassa, tämä levy on ahkerasti pyöritetty vaskooli, noiden hippujen löytöretki: projektit ja kokoonpanot, ystävät, joiden kanssa musisoiminen on ollut erityisen kirkasta. Ne tulevat vuorollaan näkyville ja heittäytyvät vuoropuheluun harmonikkojeni kanssa. Tuloksena on musiikki, jonkalaista et ehkä kuule mistään muualta. Mikään oppimani ei soi omiaan: ei kansanmusiikki, tango, maailmanmusiikki, klassinen musiikki, perinteinen harmonikkamusiikki eikä myöskään rock. Ne suodattuvat toistensa läpi ja vastaavat kahteen kysymykseen: mitä musiikki teki minulle ja mitä minä tein musiikille.
Suku ja juuret oli yksi lähtökohta. Isoisoisäni oli kapellimestari ja ammattimuusikko jo 1800-luvulla. Hänen pojaltaan kapellimestari Martti Parantaiselta (Matthias Pará) löytyi kappale sovitettavakseni. Sisareni ja pitkäaikaisin opettajani Merja Ikkelä sävelsi levyä varten teoksen Mal De Mer. Suomalaisen kansanmusiikin aarteista ja tuttujen säveltäjien töistä löysin loput. Kun ohjelma oli koossa, keksin yllätyksekseni, että monissa teoksissa tai tekoijöiden nimissä esiintyi lintu. Toivon, että nuo uljaat linnut siivittävät musiikkiani, kotipesästä katsoen suomalaista mutta lintuperspektiivistä kaiken maailman musiikkia."
LISÄÄ TIETOA PETRI IKKELÄN CD:N SISÄLLÖSTÄ

1. LAPIN TUNTURIT
THE FJELDS OF LAPLAND
säv./comp. Anssi Tikanmäki, sov./arr. Petri Ikkelä
Tämä teos on osa suurempaa kokonaisuutta "Maisemakuvia Suomesta", jonka Anssi Tikanmäki sävelsi sinfoniaorkesterille ja rockbändille. Teoksen osat saivat aiheensa suomalaisista miljöistä, kuten Aamu lakeuksilla, Tuusulan moottoritie, Valkeakosken tehtaanpiiput, Savolainen metsä jne.
Omalle levylleni valitsin teeman Lapin tunturit, ja sain säveltäjältä luvan muokata sitä haluamaani muotoon muun muassa siten, että luovuin sinfoniaorkesterista ja lisäsin sen sijaan etnisiä ja tangomaisia piirteitä.

2. LOS CUENTOS DEL CASTILLO VIEJO
(based on the Finnish folk melody Säkkijärven polkka)
trad., sov./arr. Petri Ikkelä
Suomen tunnetuin polkka on Säkkijärven polkka. Se on harmonikansoittajille taidon ja tekniikan koetinkivi, ja sillä voi jopa mitata, osaako soittaa vai ei. Annoin teokselle uuden nimen, koska olen muokannut sävelmää niin paljon, ettei se ole enää polkka, eikä varmaan Säkkijärvikään tuntisi siitä itseään. Polkan osien melodiset aiheet ovat kuitenkin läsnä kaiken aikaa.
Uusi nimi "LOS CUENTOS DEL CASTILLO VIEJO" (Vanhan linnan tarinoita) viittaa toisen maailmansodan aikaiseen operaatioon, kun Säkkijärven polkkaa jatkuvasti soittamalla ehkäistiin radiomiinoja räjäyttämästä Viipurin linnaa taivaan tuuliin. Niin linna ja myös polkka ovat yhä olemassa.

3. PIRU JA PAPPI
THE DEVIL AND THE PRIEST
trad., sov./arr. Petri Ikkelä
Tässä sovituksessani halusin yhdistää runonlaulannan aikaista musiikkia uudempaan polskatraditioon siten, että alkuperäisten teosten aihepiireistä (piru ja pappi) syntyy vuoropuhelu hyvän ja pahan välille.
LAST YEAR'S FALL & COLOURS OF SPRING

4. LAST YEAR'S FALL
5. COLOURS OF SPRING
Säv./comp. Petri Nieminen, sov./arr. Petri Ikkelä
Vuodenajat tarjoavat säveltäjälle ehtymättömästi aiheita. Sovitusvaiheessa teosten tunnelmat vaikuttivat toisiinsa niin voimakkaasti, että nimissä keväälle piti antaa syksyn väriloistoa. Suomen vuodenajat soivat mielessäni näin. Kaksi vuodenaikaa tästä toki puuttuu, mutta toivon, että pääsette kuulemaan nekin konsertissani.

6. KOTKAN RUUSU JA KOTKAN POIKII ILMAN SIIPII
säv./comp. Helvi Mäkinen/Juha Vainio, sov./arr. Petri Ikkelä
Ollessani kapellimestarina Kotkan kaupunginteatterin musikaalissa "TANGO" sain idean yhdistää kaupungin kaksi tunnetuinta sävelmää "Kotkan Ruusu" ja "Kotkan Poikii Ilman Siipii" yhdeksi teokseksi.
Kotka on niitä satamakaupunkejamme, joihin merimiehet rantauttivat uusia ja vieraita musiikin lajeja (tango, jazz jne.). Satamista nämä eksotiikan hedelmät aloittivat sitten voittokulkunsa syvälle suomalaiseen tajuntaan. Toisaalta väitän, että suomalaisen tangon omalaatu tulee osittain myös uudemmista kansanlauluista eli rekilauluista. Niiden melodia, rytmi ja aihepiiri ovat usein puhdasta tangoa. Tämä varmaan selittää osaltaan tangon suosion maassamme.

7. MAL DE MER
säv./comp. Merja Ikkelä, sov./arr. Petri Ikkelä
Runo / poem Ilpo Tiihonen (French version by Olivier Descargues)
"Miten lämmintä hämärässä" / "Comme il fait chaud dans la penombre"
esittäjä / recitation Jorma Uotinen
Minulla on ollut ilo säveltää musiikki muutamiin elokuviin. Halusin levylleni yhden teoksen, joka olisi niin impressionistista, kuvailevaa musiikkia, ettei tueksi tarvita elokuvaakaan. Sisarellani Merja Ikkelällä oli mielikuviini sopiva kaunis sävellys, ja kun runoilija Ilpo Tiihonen antoi vielä luvan käyttää teostaan tämän musiikin yhteydessä, onnistuin sovittamaan musiikillisen maiseman, jonka koen näin:
"Istun rantakalliolla ympärilleni katsellen. Klarinetti on vedessä uiva kala ja piano on vedenpinta, josta auringonkilo heijastuu. Concertina lentää lintuna veden yllä. Elämä on idyllinen ja tasapainossa, mutta kaikki ovat silti surumielisiä ja kuin huolissaan: maailma on muuttunut, jokin järkyttänyt luonnon tasapainoa. Eläimet eivät puhu, joten tarvitsen tähän ranskalaiseen elokuvaani kertojan (Jorma Uotinen). Avautuuko tarina, toteutuvatko varoitukset? Samassa veneessä soljutaan, kunpa tietäisi minne."

8. ÉTÈ - MARGERITTE – AMOUR
säv./comp. Lasse Pihlajamaa, sov./arr. Petri Ikkelä
Suomalaisen harmonikkamusiikin Grand Old Man Lasse Pihlajamaa on tuonut jo pitkään väriä maamme musiikkielämään. Hän uudisti harmonikkamusiikkia omaksumalla ennakkoluulottomasti vaikutteita toisista maista ja musiikkikulttuureista. Lisäksi hän loi oman impressionistisen sävelkielen.
Edellisellä CD:lläni "ACCORDIONS – BANDONEON – CONCERTINA" oli useita Pihlajamaan sävellyksiä, ja tuota upeaa ilmettä halusin tällekin levylleni, varsinkin kun säveltäjä antoi minun sovittaa ja yhdistellä teoksia tavallani.
9. THE EARTH
trad., sov./arr. Petri Ikkelä
Tämä on näkemykseni maailmanmusiikista! Teos kutoo yhteen kansansävelmiä eri puolilta maailmaa. Punaisena lankana on vanha intiaanilaulu, joka kertoo auringosta ja kuusta. Kun muut sävelmät ovat "maallisempia", olen otsikoinut teoksen noin.
Koneet ja laitteet, uudet ja vanhat, ovat aina kiehtoneet minua. Siinä lienee syy, että olen alkanut soittaa erilaisia harmonikkasoittimia. Tällä levyllä kuulet kuutta tai oikeastaan seitsemää erilaista harmonikkaa tai sen sukulaista. Harmonikathan eivät ole juuri lainkaan standardisoituneet, ja tuskin sitä enää voi edes tapahtua. Niinpä lähes joka maassa soitetaan erilaista musiikkia erilaisin ja myös erilaisilta kuulostavin soittimin.
Sain mahdollisuuden tällä levyllä soitaa myös aivan uudenlaista harmonikkasoitinta eli mallintavaa Roland V -Accordionia, joka kykenee tuottamaan useimpien erilaisten harmonikkasoitinten äänet:
voin siis soittaa sillä bandoneonin tai vaikka musette-harmonikan äänimaailmaa. Kun soitan oikeasti noita perinteisiä soittimia, halusinkin nyt lähteä löytöretkelle etsimään harmonikkaääniä, joita ei ole koskaan ollut olemassa. Niinpä teoksen rummut ja percussiot soivat nekin harmonikan mekaanisina ääninä, samoin aitoutta lisäämään tarkoitetut näppäinkolina, rekisterinvaihtoäänet jne.
Niinpä minulle tämä laite ei ole tunnettujen harmonikkojen summa, vaan aivan uusi inspiroiva harmonikkasoitin.
Koska lähtökohta oli melko konemainen eli virtuaalisia mekaanisia ääniä ja digitaalisia harmonikkaääniä, joita sitten käsiteltiin erilaisilla efektiprosessoreilla, halusin pehmentää kokonaisuutta jollakin, joka on hyvin humaania: ihmisäänillä eri puolilta maapalloa. Sodan ja terrorin maailmassa, jossa meitä ohjataan yhtenäiskulttuurin karsinaan, haluan levylleni ihmisiä eri kansoista ja kieliryhmistä kertomaan, että elämme edelleen kulttuurien vuorovaikutuksen maailmassa.

10. MUSICAL MINUTES
säv./comp. Matthias Pará, sov./arr. Petri Ikkelä
Kun aloin suunnitella tätä levyä, halusin mukaan myös jotain vanhaa ja läheistä, sukulaisteni tekemää. Suvussani on ollut ammattimuusikoita jo 1800-luvulla, jolloin maassamme oli tuon alan edustajia todella vähän.
Vanhojen valokuvien välityksellä olen tutustunut isänäidinisääni August Parantaiseen, joka oli suvun ammattimuusikoista ensimmäinen. Häneltä en löytänyt levylle yhtäkään sävellystä, vaikka hän sovittajana varmasti itsekin niitä teki. Sen sijaan isoenoni, Augustin poika Martti Parantainen alias Matthias Pará, on ollut varsin tuottelias säveltäjä. Levyllä oleva teos on yhdistelmä hänen sävelmästään "LEMMENVALSSI" (ilmestyi sekä nuottina että levynä vuonna 1930) ja pöytälaatikosta löytyneestä käsikirjoituksestaan "MINUETTO".
Isoenon tapasin pienenä poikana toisinaan, kun sisareni kävi hänen luonaan soittotunneilla. Suomen kansa tunsi hänet sotilassoittokunnan ylikapellimestarina, joka sai isänmaalliset väreet kulkemaan selkäpiitä pitkin. Hän sävelsi runsaasti myös siviilimusiikkia, kuten nämä kaksi kaunista sävelmää. Ennen sotilasmusiikkiuraa hän oli ns. all-around -muusikko, niin kuin minä nyt, ja muun muassa säesti banjolla mykkäfilmejä elokuvateatterissa. Kurkistapa vaan perhealbumiimme!
11. KOTKAN VARJO
SHADDOW OF THE EAGLE
säv./comp. Eerik Siikasaari, sov./arr. Petri Ikkelä
Amuletti-yhtyeeni basisti Erik Siikasaari tunnetaan todellisena basson taiteilijana. Lisäksi hän on hieno säveltäjä, minkä voitte tästä teoksesta itse havaita. Kun kuulin Kotkan varjon ensi kerran, olin vakuuttunut, että juuri tämä on oikea sävelmä levyni viimeiseksi raidaksi. Melodia ikään kuin jää leijumaan mielen avaruuteen. Niin, sellainenhan kotka on!



Petri Ikkelä, All accordion music
All accordion music
PETRI IKKELÄ
FAICD-14
Accordions - Bandoneon - Concertina. The first record CD "Accordions Bandoneon Concertina" was released in 1996 by Sibelius-Academy and the Finnish Accordion Institute.
One of the main ideas in choosing the instrumenst to use in his CD was to get at least one instrument from each of the following families: strings, woodwinds, percussions, keyboards, and electronic instruments and combine them with different accordions in different styles of music. To get a rich and colorful accordion album folk music, classical music and so called serious light music influenced by jazz, Argentine and Finnish tango and some other ethnic music cultures were used.
Some of the pieces on ACCORDIONS BANDONEON CONCERTINA represent the latest trends in Finland's tango boom. Lagrimas, for
example, is based on the melodies composed by the grand old man of Finnish accordion music, Lasse Pihlajamaa. Petri has arranged these for his tango orchestra, which has cooperated earlier with some Argentine tango soloists. This huge arrangement varies from Astor Piazzolla's concert tango style in the romantic ballad and fugue sections becoming an energetic vision of totally new Finnish tango.
To buy Suomen harmonikkainstituutti

Petri Ikkelä as a guest musician with other artists on the following recordings:
ARTIST, NAME OF THE RECORD, CD-CODE

MORE INFORMATION ABOUT THE TUNES OF PETRI IKKELÄ`S ALBUM

1. NUORUUSMUISTOJA (MEMORIES OF YOUTH)

comp. Lasse Pihlajamaa, arr. Petri Ikkelä
Mr Lasse Pihlajamaa asked Petri to arrange his compositions for an Argentine style Tango Orchestra. Most of Lasse`s own tangos have already very virtuoso layout and that is why Petri used Lasse`s most famous waltz (one of the most famous waltzes in Finland) to get a simple and beautiful melody to work with.

2. KATRILLI AUNUKSESTA (QUADRILLE FROM AUNUS)
trad., arr. Petri Ikkelä
This tune comes from eastern part of Finland which is called Karelia. Nowadays eastern part of Karelia belongs to Russia but there is still some people which keep up their Finno-Ugric traditions.

3. SÄHINÄSAMPA AAMU-UNISELLA JÄRVELLÄ
(SPEEDY SAMBA ON A DROWSY MORNING LAKE)
comp. Lasse Pihlajamaa, arr. Petri Ikkelä
This is a typical example of Pihlajamaa`s virtuoso pieces. Petri has combined two of his tunes to get enough material for this modern Brazilian Forro style arrangement.

4,5 and 6. KOLME KUVAELMAA CONCERTINALLE JA JOUSIKVINTETILLE
(THREE TABLEAUX FOR CONCERTINA AND STRING QUINTET)
comp., arr & cond.:Heikki Valpola
These Three tableaux for concertina and string quintet are representing the oldest music which have been written for any accordion instrument. The oldest fully chromatic accordion instrument was the English Concertina (invented by Sir Charles Wheatstone 1829 in England) and it was used in classical music like the flute or violin or any other solo instrument. This composition is new and it has a little Northern colour, but it has the right old-fashioned style.

7. HAMBO-MASURKKA (HAMBO-MAZURKA)
comp. Lasse Pihlajamaa
Even this Mazurka is composed by Lasse Pihlajamaa, it represents Finnish 1-row diatonic accordion folk music tradition.

8. ELÄMÄNI TARINOITA (STORIES OF MY LIFE)
comp.Lasse Pihlajamaa, arr. Petri Ikkelä
Petri supposes, that this is a Latin American way to play
Finnish waltz?

9. and 10. KIEROSILMÄINEN KAMELI JA TÖNNÖ
(THE CROSS-EYED CAMEL AND TÖNNÖ)
comp. and arr. Petri Ikkelä
The cross-eyed camel and Tönnö is Petri`s way to write new music for 2-row diatonic accordion.

11. LAGRIMAS
comp. Lasse Pihlajamaa, arr. Petri Ikkelä
Lágrimas consists of several Pihlajamaa`s compositions. Petri made it to be the first member of next generation of Finnish Tangos. He hopes that all the listeners, too, would consider it a totally NEW FINNISH TANGO!

12. UNIHIEKKAA (THE SANDMAN)
comp. Jukka Siikavire, arr. Petri Ikkelä
The Sandman is very famous children`s song in Finland. It is played on TV every evening to tell the children that now is the bedtime.

CHAMBER ORCHESTRA OF LAPLAND
"Astor Piazzolla"
Oy Fg-Naxos Ab
LKO1972
Soloist: Petri Ikkelä
Lapin kamariorkesteri

OTUS-ORKESTERI
"Maailmalla"
SEON-tuotanto
ONCD-11

PEDRO'S HEAVY GENTLEMEN
"Mi Tango Triste"
FINLANDIA RECORDS
3984-29724-2
HOME
COOPERATION
IMAGES&TEXT
SPECIALITY
CONTACT&LINKS
RECORDINGS
INSTRUMENTS
VIDEO